Nöjesdans.se

    
              Rubrik 
   


Vilka danser? Vilka danser? Frågor? Danser och figurer Frågor? Frågor? Dansbakgrund?

Vilka danser?

Beroende på vilka danskurser jag har gått och dansernas karaktär varierar det hur mycket jag kan lära ut av varje dans. I korthet kan man sammanfatta det så här:
  • Danser jag kan bra och har gett många lektioner i: wienervals, gammalvals, bugg, foxtrot. Dessa tre kan jag lära ut mer eller mindre i sin helhet (notera dock att bugg inte har något reglerat antal turer).
  • Danser jag har undervisat mycket i och kan lära ut på grundnivå: modern vals, cha cha, rumba, internationell tango (inte argentinsk eller finsk tango), och quickstep. Alla dessa är tävlingsdanser vilket gör att det finns regler att förhålla sig till och turer i olika svårighetsgrader där jag inte kan alla. På grundnivå blir dessa dock trevliga socialdanser.
  • Danser som inte har undervisat i lika mycket och som jag därför bara ger enstaka lektioner i: quickstep, samba, jive, hambo och vissa folk- och gillesdanser.
  • Danser som är enkla och snabba att lära ut: gammalvals, schottis, snoa, polka, enklare folkdanser och gillesdanser. Här finns bl.a. ringdanser som funkar bra på fester till modern musik.
  • Notera att jag inte undervisar i följande: salsa, argentinsk (inte heller finsk) tango, line dance, square dance, kizomba, merengue, bachata, lindy hop, boogie-woogie m.fl. För dessa danser hänvisar jag till dansskolor som gör det bättre.
Notera att vissa av danserna kräver ganska mycket plats för att gå att dansa som det är tänkt. Framför allt gäller det wienervals i tävlingstempo, modern vals, quickstep, tango och samba. Danser som funkar bättre för liten yta är bugg, foxtrot och gammalvals eller förenklad wienervals (se bröllopsvalssidan).

För mer information om danserna, musiktips och videoklipp, se här.


Danser och figurer

Här följer en lista över de figurer jag brukade ta upp i nybörjarkurser i de här danserna och som jag kan lära ut vid privatlektioner. Att en tur inte finns med betyder inte att den inte går, utan att jag inte brukar ta upp den på de nivåer jag brukar hålla kurs. Fråga mig om du vil ha något som inte står med här!
  • Gammaldanserna: innehåller inga direkta turer och här lärs hela dansen ut i grundversionen, t.ex. schottis, hambo, gammalvals och snoa.
  • Gillesdanser/folkdanser: enkla danser är t.ex. Amerikansk promenad, Pariserpolka, Oh Susanna m.fl., medelsvåra är t.ex. Sicksackschottis, Finsk schottis, Tjeckisk polka, Familjevals m. fl. Gemensamt för dem är att det krävs ett lägsta antal deltagare, vanligtvis minst fyra par.
  • Bugg: brukar vanligen börja med turer som damen under armen, herren under armen, herrens handbyte bakom ryggen, tjejkramen, karusellen, killkramen och åttan, men det kan variera mycket. Fokus ligger främst på att skapa variation och att kunna improvisera. Jag tar även upp olika stilar inom riksbugg för att visa på skillnaderna. Observera att turerna kan ha andra namn hos andra danslärare.
  • Foxtrot: grundsteg, högervändning, vänstervändning, kvartsvändningar, ev. också spinvändning och rock step
  • Modern vals: grundsteg, högervändning, vänstervändning, spin turn, whisk och chassé.
  • Wienervals: grundsteg, högervändning och vänstervändning.
  • Quickstep: grundsteg (kvartsvändningar), spin turn, lock step.
  • Europeisk tango: basic walks, rock turn, link och promenad, progressive side step, ev. också back corté, vänstervändning med stängd och öppen finish och fivestep.
  • Cha cha: grundsteg, new york, spot turn, hand-to-hand, alemana, three cha-cha-cha's, ev. också fan med alemana och hockey stick samt aida med basic in place
  • Rumba: grundsteg, new york, spot turn, hand-to-hand, alemana, ev. också aida med cuban rocks, fan med alemana och hockey stick.
  • Samba: grundsteg, whisks, basic in place, promenade walks
  • Jive: grundsteg, underarm turn, change of hands behind back, stop-and-go


Frågor?

Om du har några frågor om mina danskunskaper, danserna, danslektioner i allmänhet eller liknande är du välkommen att höra av dig. Kontaktuppgifter finns under rubriken Kontakt. Se även mer information under de övriga rubrikerna i menyn.







(c) Marika Lagervall
Webmaster. Sidan skapad 180103 och senast uppdaterad 190314.