Nöjesdansakuten Bröllopsvals


Startsidan
Vad är bröllopsvals?
Tips & goda råd för bröllopsvalsen
Tips på valsmusik
Lär dig dansa bröllopsvals!
Lär dig själv!
Kontakt
Vanliga frågor (och svar)





Vanliga frågor (och svar)

Vanliga frågor med svar


Här har jag samlat några av de vanligaste frågorna med svar så att du som undrar och inte hittar den information du söker kan få snabb hjälp. Bläddra nedan eller klicka på rubrikerna överst för att hitta. Se även sidorna med mer allmän information om privatlektioner och praktisk information inför första lektionen (viss information kan förekomma dubbelt).






Fråga: Hur många lektioner brukar man behöva ta om man är nybörjare?

Svar: Det beror lite på hur mycket ni vill hinna lära er och hur mycket ni klarar att träna själva. Generellt kan man säga att de allra flesta klarar sig utmärkt på det man hinner med på två lektioner om knappt två timmar styck plus lite egen träning även med ganska höga ambitioner. Med lägre ambitioner klarar sig många bra på en lektion medan andra föredrar att ta kortare och fler lektioner eller komplettera de två lektionerna ovan med en timmes finslipning. Det är sällan någon tar mer än tre lektioner i vals. Om ni tar första lektionen i mycket god tid inför bröllopet (flera månader innan) så rekommenderas att ni tar en lektion till lite närmare bröllopet för finslipning. Vissa moment rekommenderas att ni tränar på själva även om ni har dåligt med utrymme hemma (t.ex. gå i takt, grundsteg, vissa stegmoment och fattningen).



Fråga: Vad hinner vi med på en lektion?
På en lång lektion (knappt två timmar) brukar vi hinna med grundsteg och minst en typ av vändning, ibland med vissa variationer, beroende på om det gäller wienervals, gammalvals eller foxtrot (se här om andra danser). Vi hinner också med att se över fattning, förning och hur man kan göra en snygg inledning och avslutning på dansen. På en kort lektion (en knapp timme) hinner vi gå inom det absolut viktigaste så att ni ändå ska klara er någorlunda på det. Vill ni ta flera lektioner kan ni antingen hinna med mer variationer eller lära er i ett lugnare tempo.

Min filosofi är att bygga upp dansen genom att börja med enkla element och sedan bygga på steg för steg tills ni hittat en nivå ni känner er nöjda med. Jag lägger mycket fokus på att framhäva det som funkar bra, att göra dansen snygg med enkla medel och att ni ska hitta en nivå som känns bra för just er. Vi tar också upp hur man kan göra en snygg inledning och avslutning och lite allmänna tips som är bra att tänka på (se även under Tips & råd), samt testdansar lite olika typer av musik.



Fråga: Vi vill göra en bröllopsdans där valsen går in i en annan dans efter en stund, med rörelser från t.ex. Dirty Dancing. Kan du hjälpa oss med det?

Svar: Nja. Jag lär inte ut några koreografier men jag kan hjälpa er med finslipning och träning om ni redan har en. Jag fokuserar på att ni ska känna er trygga med valsen på dansgolvet så att den fungerar. Det är krävande att dessutom lära sig en koreografi och min erfarenhet är att det krävs mycket träning för att en sådan ska bli riktigt snygg. I stället hjälper jag till med en inledning och en avslutning till valsen för att rama in det hela lite. Har ni egna idéer kan jag hjälpa er att finslipa dem också att det blir snyggt.



Fråga: Vi vill även lära oss någon mer dans (t.ex. bugg och/eller foxtrot). Kan du ge oss en lektion i veckan under ett par månader?

Svar: Jag lär gärna ut andra danser än vals, men det kan vara svårt för mig att hinna med så många lektioner och det blir dyrt för er. Min rekommendation är i stället att ni tar en eller två lektioner i en dans eller max två och sedan tränar på den/de ett tag själva innan vi bokar in nya lektioner. Om ni inte har problem med att dansa med andra så kan det vara bra att börja med en grundkurs i dans på någon dansskola och sedan ta lektioner för att bättra på och finslipa kunskaperna. Om ni vill lära er bugg och foxtrot rekommenderar jag att ni går ut och dansar på en dansbana eller i en folkpark (t.ex. Polketten på Liseberg har dans till dansband hela sommrarna) för att träna och även inspireras av andra dansare. Om ni vill lära er en dans som också finns som internationell tävlingsdans, t.ex. modern vals, cha cha, quickstep eller internationell tango finns det också gott om instruktionsvideor på youtube.




Fråga: Har du något slags paketpris eller får vi rabatt om vi bokar in många lektioner?

Svar: Jag har inget paketpris, men om ni tar fler än motsvarande tre långa (2 timmar) lektioner på ett år ger jag någon form av rabatt. Hör av er så får vi diskutera det närmare. Det utgår också rabatt om ni är två eller fler par som kan tänka er att dela på lektioner och lokal.




Fråga: Vi har ont om pengar och vill lära oss på billigast möjliga sätt. Hur kan vi gå tillväga då?

Svar: Om ni vill lära er vals kan jag rekommendera min sida Lär dig själv, där det finns länkar vidare till min snabbkurs "vals för dummies", videoklipp, tips och råd och även musiktips. Många dansskolor ordnar dessutom kurser i bröllopsvals som blir betydligt billigare för er. Nackdelen är då att ni inte får undervisningen anpassad efter er kunskapsnivå och era mål med dansen, men ofta kan lärarna ändå ge individuella tips.

För wienervals och många andra danser, t.ex. modern vals, cha cha och tango, som även dansas som internationella tävlingsdanser finns mängder med instruktionsvideor på youtube och information med beskrivning runt om på internet som ni kan använda för att lära er själva. I regel är det dock enklare att förstå dessa videor om man redan har lite förkunskaper från t.ex. en grundkurs på någon dansskola.

Det är heller ingen dum idé att kombinera privatlektioner med idéer från youtube och egen träning. Privatlektioner är kostnadseffektiva eftersom vi går framåt i den takt som passar just er bäst och ni kan styra allt från vilka danser ni vill lära er till hur mycket ni vill lära er av varje dans och vad ni vill lägga fokus på, samt förstås också den musik jag använder vid lektionen om ni har önskemål om det.



Fråga: Vi har en skiva med Strauss-valser. Kan vi ta en vals därifrån och dansa till på bröllopet?

Svar: Nej, inte om ni inte är extremt skickliga. Sådana skivor är inspelade för konserter och är oftast mycket svåra att dansa till. Det kan vara svårt att höra takten, tempot kan växla och takten kan ibland förändras snabbt. Dessutom är de i regel väldigt snabba. Om ni vill hitta bra musik att dansa till kan ni söka musik på nätet eller köpa musik som är anpassad för dans. Vill ni köpa skivor med valser ger jag exempel på sådana om ni följer länken. Bugg och foxtrot är oftast lättare att hitta musik till eftersom största delen av poplistmusiken passar för antingen den ena eller andra av dessa, men även här kan man få många tips om tydliga och bra låtar från internet.

Om ni har en låt som ni tror är vals och som saknas i min lista, kan ni läsa om vad som är bra att tänka på när det gäller valstakt så ni lättare kan hitta en bra låt. Hör gärna av er så kan jag kolla låten åt er och ge ett omdöme om hur lättdansad den är. Detta gör jag utan kostnad även om ni inte bokar in en lektion eftersom jag gärna vill ha tips på fler bra låtar att lägga till i nämnda lista. Det gäller förstås även om ni vill lära er bugg eller foxtrot i stället för vals.



Fråga: Vi vill dansa till Ulf Lundells "Kärleken förde oss samman" eller Elton Johns "Your song", kan vi göra det?

Svar: Nej, båda låtarna går i fyrtakt och passar bäst till foxtrot. Den senare låten finns dock i valsversion på cd-skivor med valsmusik för tävlingsdans och kan hittas på nätet.

Den låt ni väljer att dansa vals till måste gå i tretakt, inte vara för snabb för att ni ska kunna hänga med och det är viktigt att ni båda kan höra takten i den, se fler tips om valstakt här. Se ytterligare musiktips här.



Fråga: Jag är bjuden på bröllop och vill lära mig att dansa lite så jag vågar mig upp på dansgolvet. Kan du hjälpa mig?

Svar: Jag ger endast lektioner åt par, inte åt ensamma personer. Om du hittar en danspartner att ta med dig på lektionen så går det bra, men tyvärr inte annars.




Denna sida är en del av Nöjesdansakuten.
 © Nöjesdansakuten, webmaster, sidan skapad 110111 och senast uppdaterad 190311.
Bookmark and Share