Nöjesdansakuten Bröllopsvals


Startsidan
Vad är bröllopsvals?
Tips & goda råd för bröllopsvalsen
Tips på valsmusik
Lär dig dansa bröllopsvals!
Lär dig själv!
Kontakt
Vanliga frågor (och svar)




ALLMÄNNA TIPS & RÅD UNDER TRÄNINGEN VÄLJA VALS   BOKA LEKTION     


Vals för "dummies" - Fortsättningskurs


Förkunskaper: du kan skilja på höger och vänster, du kan röra fötterna utan att titta på dem och åtminstone hjälpligt höra taktslagen i tydliga låtar.

Det är inte nödvändigt att ha gått igenom grundkursen i Vals för dummies för att klara denna del, men du kan använda även det du kan lära dig där i din dans för att få lite mer variation.

På den här sidan lär jag ut några enkla knep man kan ta till för att i alla fall klara sig hjälpligt runt golvet och som är så enkla att man inte behöver ta några lektioner för att klara dem. Du kan också testa detta innan du tar en lektion för att ta reda på om du är intresserad av en lite mer avancerad lektion än detta!

Det du lär dig här är grunderna i gammalvals. Denna är oftast lite lättare att lära sig, särskilt eftersom många redan har dansat den i skolan. Den är svårare att göra riktigt elegant än wienervalsen, men kan räcka utmärkt för en snygg bröllopsvals och kan fungera bättre till snabba låtar. Dessutom tar den mindre plats och kan därför vara bättre i små utrymmen.

Se även sidan Lär dig själv för länkar till instruktionsvideor för wienervals, tips för att välja rätt vals m.m.






Vals för "dummies" i 10 enkla steg - fortsättning


1. Valstakt
Om du redan har övat på detta kan du gå direkt till steg 2.
Sätt på en låt med tydlig valstakt, se länken för exempel på bra och tydliga valser för träning. Lyssna först efter taktslagen? Kan du höra 1-2-3-1-2-3 osv? Ettan är mer markerad och bör vara lätt att hitta. Lyssna gärna efter vilket instrument som markerar takten. Försök nu att gå i takt på stället. Börja med att lyfta höger lite på ettan, sätta ner den igen och vila på 2-3, därefter lyfta vänster, sätt ned och vila på 2-3. När du får in känslan för takten börjar du att lyfta fötterna på varje taktslag, dvs. lyft höger litegrann på ettan och sätt ner igen, lyft vänster på tvåan och sätt ned igen, lyft höger på trean och sätt ned igen, lyft vänster på nästa etta osv. Gå fortfarande på stället och bara känn in dig i musiken.


2. Grundstegen
Om ni är två personer som tränar detta samtidigt är det enklast om ni nu står jämte varandra på golvet utan att hålla i varandra.
Börja med höger fot och ta ett kort steg framåt (en axelbredd ungefär). Sätt ned hela vikten på höger så att du har vänster fot ledig. På tvåan flyttar du vänster och sätter ner den intill höger och flyttar över vikten till den. På trean står du still på stället men gör en markering av takten genom att lyfta höger fot lite och sätta ner den igen. Du har nu vänster fot ledig.
När nästa takt börjar går du bakåt med vänster fot på ettan, sätter ned höger fot jämte vänster på tvåan och gör en markering genom att flyta vänster fot lite på trean. Du har nu höger fot ledig. Börja om från början och gå framåt.
Du har nu lärt dig ett grundsteg framåt och ett bakåt och vi har förberett grundsteget för att så småningom börja svänga åt höger.
Obs 1: Notera att du faktiskt bara förflyttar dig på ettan i musiken. På tvåan samlar du fötterna och på trean markerar du. Längden på steget på ettan avgör alltså hur långt du kommer på en takt.
Obs 2: Detta är samma steg som i grundkursen i Vals för dummies, fast nu går vi framåt och bakåt i stället för åt sidan!


3. Dags för lite rotation!
Du ska nu börja svänga lite åt höger (bara lite), dvs. runt din högra axel. Det finns två sätt du kan tänka på:
- Fötterna: gör samma steg som ovan men börja första steget med att vrida höger fot lite åt höger så att tårna pekar utåt, bort från dig. Du ska vrida foten så sent som möjligt så att foten går i en båge fram och åt höger. Flytta sedan med vänster fot intill höger och gör en markering med höger som ovan. Du har nu vridit dig en liten bit åt höger. Det är nu dags att gå bakåt med vänster fot och nu låter du den fortsätta vrida så att hälen vrids utåt och pekar bort från dig. Flytta med höger och markera med vänster. Du har nu vridit en bit till åt höger.
- Överkroppen: du kan också tänka så att du först vrider överkroppen lite åt höger och sedan går rakt framåt i den riktning överkroppen nu pekar. Samla och markera på 2-3 och upprepa bakåt, dvs. vrid överkroppen lite åt vänster och gå rakt bakåt på ettan, samla och markera på 2-3. Resultatet blir detsamma, men det kan vara enklare att tänka på det här sättet. I den här övningen kan det vara lättare att hålla upp armarna i dansfattning för att vridningen ska bli tydlig. Obs! Den här metoden är också bra för alla som ska föra, då det är jättebra att öva en en vridning i överkroppen innan själva steget tas - det är den vridningen som kommer att tala om för din partner att det är en sväng på gång!


4. Öka rotationen
Testa att fortsätta svänga som i 3 ovan, men öka svängradien gradvis. Det gör du genom att öka vridningen i foten eller överkroppen. Notera att det kan gå lättare om du inte tar för långa steg utan i stället koncentrerar dig på att svänga ordentligt. Försök gärna att få vändningarna att bli ungefär en kvarts varv så att du vänder runt ett helt varv på fyra valstakter (dvs. fyra gånger 1-2-3) och står med näsan åt samma riktning igen. Här kan det under träningen vara bra att börja med att titta på en vägg. Då kommer du för varje valssteg du tar att titta på en ny vägg och det kan vara till hjälp när du lär dig stegen.

Överkurs: Detta är ganska svårt så träna in allt det andra så det sitter bra innan du fortsätter med detta. Fortsätt som ovan, men öka vridningsmängden tills du kan svänga runt ett helt varv på bara två valstakter (dvs. två gånger 1-2-3, ett valssteg framåt och ett bakåt). Då vänder du 180 grader på det första och resterande 180 grader på det andra. För att underlätta behöver du hjälpa till lite på taktdel två genom att vrida också den foten litegrann. Notera att det bara är på långsidorna av rummet du behöver vända 180 grader. Så fort du kommer till ett hörn blir vändningen mindre. Genom att dansa i en cirkel runt rummet och undvika raksträckor kan du vända  runt ett helt varv på två valssteg utan att behöva vända 180 grader på varje. Obs! Detta senare gäller bara högervändningen.


5. Vad du gör när du blir yr + förflyttning framåt
Du kan nu svänga åt höger och om du har tränat börjar du antagligen bli ganska bra på det, men du har troligen också upptäckt att du blir ganska yr av svängandet.  Det finns flera sätt att variera dansen så att man inte blir lika yr:
- Lägg in grundsteg som 2 ovan där du inte svänger utan bara går rakt framåt och bakåt. Variera svängandet med några raka steg då och då för att vila huvudet. Här rör du dig bara på stället. Det svåra här är vanligen för den som för att kommunicera förändringen. För att göra det lättare när ni tränar kan ni bestämma att ni gör ett visst antal valssteg (ett valssteg = 1-2-3, eller en takt) av varje sort, t.ex. fyra valssteg runt och fyra på stället.
- Använd sidstegen som du lärde dig i Vals för dummies, grundkursen.
- Du kan också använda grundstegen från 2 ovan till att förflytta dig framåt på golvet. Detta gör du genom att ta ett längre steg framåt på höger på första ettan och sedan ta ett kortare steg bakåt på den andra ettan. Det blir ingen stor förflyttning, men du rör dig ändå långsamt åt rätt håll.

Överkurs: promenadsteg för att öka förflyttningen framåt. Så här gör du:
Börja grundsteget som ovan med höger fot framåt, samla och markera. Sedan brukar du gå bakåt med vänster fot, men nu tar du i stället vänster och går framåt med DEN OCKSÅ. Gå alltså framåt med vänster, samla med höger och markera med vänster. Du har nu höger fot ledig igen. Här kan du antingen börja svänga igen eller så kan du upprepa promenaden med att först gå framåt med höger, samla och markera och sedan framåt med vänster, samla och markera. För den av er som följer kommer de här stegen sedan att bli baklänges med början på vänster fot. Detta moment kan vara betydligt svårare att föra så träna in allt det andra först innan ni börjar med detta!



6. Dansfattningen
Ta en fattning som känns bra. Vanligtvis håller den som för höger hand på följarens skulderblad på dennes rygg medan följaren vilar sin vänster hand på förarens axel eller överarm. Följarens högerhand läggs i förarens vänsterhand och de knäppta händerna hålls upp i en bekväm höjd. Försök att hålla armarna stilla hela tiden medan ni dansar! Armarna rör sig förstås när kroppen rör sig, men inte på egen hand så att säga. Se också till att stå så att bådas högerfot pekar mellan den andres fötter. På så sätt minskar risken att gå på varandra...
Några saker som underlättar: 1) håll ihop följarens vänsterarm och förarens högerarm så att de hela tiden har så mycket kontakt som möjligt, 2) följarens känner lättare om föraren är på väg mot denne om följaren ser till att ha sin vänstertumme på framsidan av förarens arm, 3) föraren bör hålla ihop fingrarna på sin högerhand på följarens rygg för att det ska se snyggt ut. 
Och en sak till: bestäm vem som för! Det spelar inte så stor roll vem (även om det brukar vara herren som ska föra) och ni kan t.o.m. turas om ifall ni klarar det, men det är viktigt att bara en i taget för! Den som för ska vara bestämd och planera ett steg i förväg. Den som följer ska följa med, men inte försöka ta över för att "hjälpa till". Ni kommer alltså att turas om att gå framåt och bakåt på så sätt att då den ene går bakåt går den andre framåt och vice versa.

7.Du behöver lite ordning i kaos, alltså en riktning
Om du redan har gått igenom den första delen i "vals för dummies" har du redan tränat på detta.
Dansriktningen är alltid motsols runt rummet. Börja med att kolla vilket håll det blir i det rum du befinner dig.
Enklaste sättet att förflytta sig i rummet är att variera steglängden på så sätt att du tar längre steg när du tar steg som förflyttar dig framåt i dansriktningen och kortare steg när du går åt något annat håll, som i steg 5 ovan. Ett annat sätt är att använda promenadstegen i överkursavsnittet under 5 ovan och promenera i dansriktningen för att stanna huvudet och variera dansen.



8. Testa tillsammans
Så, då har vi löst fattningen och fötterna! Testa nu att dansa tillsammans utan musik först. Det brukar kännas konstigt i början och förningen kan vara lite knepig, men träna en stund så går det säkert bättre. Börja med grundstegen och träna dem en stund innan ni går vidare till nästan steg i listan ovan. Testa till musik och börja gärna med en långsam låt. Om det är lättare kan ni hjälpas åt att räkna takten till låten. Försök ta er runt i en liten cirkel på golvet med stegen vi gått igenom. Om ni kommer av er: bara stanna och börja om igen. Gör inget väsen av det så kommer förhoppningsvis ingen att märka något... Bestäm från början vilka fötter ni ska börja på om ni måste börja om så ni är överens. Kolla gärna på videoklipp på gammaldans för att få mer inspiration.


9. Lägg till en snygg inledning och avslutning.
Ett förslag på inledning: gå tillsammans in på dansgolvet, hand i hand (föraren håller följaren i höger hand) med ganska hög handfattning. Gå i dansriktningen (se lektion 6 ovan) kanske ett halvt varv runt golvet, och ställ sedan upp och börja dansa. Medan ni går kan föraren stanna upp och snurra följaren under armen en eller flera gånger så att klänningen (om följaren har en sådan) syns ordentligt. Gör gärna en snygg uppbjudning efter promenaden i stället för att ta fattning direkt. Det ser snyggt ut och ger er mer tid. En enkel uppbjudning är att föraren räcker fram vänster hand mot följaren, som lägger sin höger hand i hans och går in och tar fattning. Går att brodera ut med bugningar/nigningar och annat om man vill.
Ett förslag på avslutning: lyft förarens höger hand och följarens vänster hand och snurra följaren ut under de lyfta armarna. Tacka varandra/publiken med en liten bockning/nigning. Vrid runt om ni har publik på flera sidor så att ni tackar alla. Avsluta med kram och puss!

10. Om allt går fel ändå...
Le som sjutton så kommer ingen att titta på dina fötter.... :-) Glöm inte att det viktigaste är att ni har roligt - inte att valsen blir korrekt!


Blev du sugen på att lära dig mer? Hör av dig till mig om du har frågor eller vill boka in en lektion!

        
Denna sida är en del av Nöjesdansakuten.
 © Nöjesdansakuten, webmaster, sidan skapad 120710 och senast uppdaterad 210912.