Bröllopsvals
TILLBAKA TILL MUSIKSIDAN

MUSIK I HASTIGHETSORDNING MUSIK EFTER GENRE   MEST VALDA LÅTARNA BRA TRÄNINGSVALSER CD-SKIVOR FLER MUSIKTIPSOm valstakt och att välja valsmusik

Här följer några goda råd om valstakt och om vad man ska tänka på när man väljer en låt till bröllopsvalsen.


Takt,  hastighet och bpm
För alla valslåtar i mina listor anges tempot och den första listan (ovan) är ordnad i grupper efter låtarnas tempo. Tempot räknas här i bpm = beats per minute (takter per minut) vilket innebär att man räknar alla takter (dvs. första taktslaget i varje takt) under en minut. Det finns också cd-skivor där hastighet anges i taktdelar eller slag per minut (där vals har tre taktslag per takt) och de har därför ett tal tre gånger högre än de nedan. Ibland används förkortningen bpm även om taktslag. Hittar ni alltså valser med ett bpm på över 90 så är det förmodligen 30 takter per minut det handlar om.

Om ni vill leta valsmusik själva ska ni tänka på att se till att ni:

1) tydligt kan höra taktslagen,
2) hör ettan i varje takt,
3) varje takt har tre taktdelar, samt
4) första taktdelen i varje takt är betonad och de andra två lika obetonade.

Det finns musik i tretakt som inte är vals och i dessa finns ofta en betoning på ytterligare en taktdel, t.ex. polskor av olika slag. En del polskor går att dansa vals till, men det kan vara svårt att få samma känsla som med riktig valsmusik. Om takten har fyra taktslag fungerar den inte som vals, men vissa låtar med sex slag i varje takt gör det. Välj inte en låt som ni inte hör takten i! Skriv gärna till mig om ni hittar en låt som ni är osäkra på så kollar jag den. Om ni hittar en låt som inte finns med i listan får ni gärna skicka den, eller länken till mig, så lyssnar jag igenom dem och räknar ut bpm. Om den funkar bra vill jag även gärna lägga ut en hänvisning i listorna för andra par.

Rent generellt kan man säga att valslåtar med ett tempo runt 30 bpm funkar bra till modern vals, medan wienervals ligger uppåt 60 bpm och gammalvals ofta runt 40-50 bpm. Skillnaden mellan gammalvals och wienervals består dock mer av en skillnad i karaktär på låten än på en skillnad i tempo. Den främsta skillnaden har att göra med vilka instrument som används. Om låten spelas med fiol och dragspel så är det en gammalvals och är det ett storband eller en symfoniorkester som spelar är det en wienervals. Wienervalsen har en mer glidande och elegant karaktär, medan gammalvalsen kan upplevas lite glättigare och "skuttigare". Utanför formella sammanhang går det förstås utmärkt att dansa både wienervals och gammalvals till långsammare musik.


Varning!
En varning måste utfärdas för att köpa en cd-skiva med Strauss-valser eller liknande. Konsert-wienervalser är i och för sig jättefina, men de är inte utformade för att passa till dans och det är därför mer regel än undantag att tempot växlar genom hela låten och att låtarna är 5-6 minuter långa. Ofta är de också väldigt snabba. Det finns klassiska valser som funkar jättebra, men var försiktiga och lyssna igenom dem noga först! Det är onödigt att krångla till det alltför mycket! En lista över några sådana exempel finns här. Det finns ofta flera olika versioner som kan vara olika svåra. Kontrollera noga så att den version ni har är dansbar och att den inte är för snabb för er. För tips på bra cd-skivor med valslåtar, se här.

Ytterligare en varning gäller låtar som heter något med vals eftersom det inte alls är säkert att de faktiskt går i valstakt. Många låtar har gjorts i flera versionen där en kanske är vals, men andra kan vara foxtrot eller något liknande. Ett typiskt exempel är låten Tennessee waltz som i Alma Cogans version fungerar bäst som foxtrot, men i Patsy Clines version är en långsam vals. Lyssna alltid noga på takten så undviker ni fällor som denna!Denna sida är en del av Nöjesdansakuten.
 © Nöjesdansakuten, webmaster, sidan skapad 100725 och senast uppdaterad 210912.