Bröllopsvals
TILLBAKA TILL OM BRÖLLOPSVALS

 
OM BRÖLLOPSVALS VAL AV VALS KORT DANSHISTORIA VIDEOEXEMPEL    LÄR DIG SJÄLV VAL AV MUSIK

VALSTAKT

Att välja vals till bröllopet

Eftersom bröllopsvals inte är en egen valssort, finns det flera varianter att välja mellan. Läs nedan och klicka på länkarna ovan för att få mer information om vad som är bra att tänka på när ni ska välja valssort till ert bröllop. Här finns information om de olika valssorterna, kort om deras historia och tips på hur man enkelt kan välja rätt valssort. På egna sidor ligger även videoklipp med exempel på valserna och instruktioner för alla som vill lära sig själva. Se även musiksidorna för att få tips om hur ni kan välja en bra vals till ert bröllop. Det är naturligtvis inget tvång att dansa vals på bröllopet, även om de flesta gör det. För er som hellre vill dansa foxtrot finns en särskild sida. Läs mer här om vilka andra danser jag undervisar i.


Vad är bröllopsvals?


Bröllopsvals är den vals som brudparet dansar på bröllopet, i regel som inledning på den allmänna dansen. Ibland dansar bara brudparet och ibland inleder de dansen och alla andra kan gå upp efter en stund. De första som går upp och dansar efter brudparet brukar vara deras respektive föräldrar och det är vanligt att brudparet också dansar någon dans med sina och varandras föräldrar.

Bröllopsvals är ingen egen danssort, som man skulle kunna tro, och därför kan den vals som dansas skilja sig en hel del från bröllop till bröllop. Den klassiska bröllopsvalsen är wienervals och det är den som de flesta dansskolor lär ut. Många har dock lärt sig gammalvals i skolan och då kan det vara enklare att fortsätta med det. Den kan också vara den valssort som passar bäst till den musik paret har valt. Modern vals förekommer inte så ofta som bröllopsvals eftersom den är svårare att lära sig trots att den är långsammare. Utanför tävlingssammanhang fungerar både gammalvals och wienervals utmärkt att dansa till långsammare musik.

Jag brukar lära ut enkel wienervals eller gammalvals beroende på vad paret kan, vilken musik de vill ha och vilken stil som passar. Dessa två valssorter har samma typer av svängar, men skiljer sig åt i grundsteget och i stilen. Gammalvals är mer gungigt, eller "skumpigt", medan wienervals är mer glidande och elegant.

De flesta som lärt sig dansa i skolan har lärt sig gammalvals, men många väljer ändå att dansa wienervals till bröllopet för att det är lättare att få en mer elegant känsla i. Beroende på vilken slags musik ni vill dansa till kan det också hända att den ena eller andra sorten passar bättre (se även min sida om valsmusik). Till en typisk gammalvals som t.ex. Sjösala vals passar det t.ex. bäst med gammalvals, medan wienervals är bättre till en vals som är klassisk i stilen (se listan över musik uppdelad efter genre). Fler tips på hur du ska välja finns nedan. Jag lägger fokus på att paret ska känna sig trygga på dansgolvet och kunna dansa avslappnat utan att vara rädda för att komma av sig och  tar upp en del knep för att få dansen att se bättre ut än den är och att göra ett snyggt intryck!

Val av vals

Hur ska man välja vilken valssort man ska lära sig om man är osäker? Här följer några enkla knep man kan ta till för att lättare kunna välja! Eftersom modern vals är svårare och sällan väljs som bröllopsvals tas bara gammalvals och wienervals med. Det går att dansa både wienervals och gammalvals till de flesta valslåtarna, men oftast är det en sort som passar bättre. En enkel regel som alltid funkar är att ju snabbare musik och svårare dans desto mer yta och träning behöver man. Här finns också tips för hur du lär dig höra om en låt går i valstakt.

Vad är viktigt? Välj då:
- Ni vill att dansen ska vara lätt att lära sig och gå att dansa även om man bara kan lite. Gammalvals/Wienervals (förenklad)
- Ni vill att dansen ska vara elegant.
Wienervals
- Ni vill dansa till en svensk, lite äldre vals, t.ex. Dans på Brännö brygga, Sjösala vals, m.fl. Gammalvals
- Ni vill dansa till en klassisk vals, gärna symfoniorkester eller den stilen, t.ex. Winter waltz. Wienervals
- Ni vill dansa till en lugn och långsam vals, t.ex. Is it you från Shrek, Come away with me med Norah Jones eller något med Secret Garden. Wienervals
- Ni vill dansa till en ganska snabb låt, t.ex. Annies song och har begränsat med tid att träna/golvyta.
Gammalvals
- Ni vill dansa till en ganska snabb låt, t.ex. EMD Save tonight, och har tid att träna för att få det snyggt. Wienervals (båda funkar bra)
- Ni vill dansa till en riktigt snabb låt, t.ex. Stefan Anderssons Bröllopsvals från Hagen.
Gammalvals (förenklad)
- Ni vill inte behöva träna så mycket och vill bara ta er runt golvet på enklast möjliga sätt. Gammalvals/Wienervals (förenklad)
- Ni vill lära er något som verkligen imponerar och ni har tid och utrymme att träna på. Wienervals i halvsnabbt tempo
(eller modern vals)
- En av er eller båda har svårt att höra takten även efter lite träning, välj långsam tydlig låt. Wienervals/ev. Gammalvals
- Ni vill lära er det som de flesta andra lär sig inför bröllopet. Wienervals
- Utrymmet ni ska dansa på är väldigt litet. Gammalvals
- Utrymmet ni ska dansa på är stort och ni vill gärna utnyttja hela ytan. Wienervals
- Ni kan inte stå så nära varandra, t.ex. för att bruden har en ställning i kjolen.
Wienervals (förenklad) /Gammalvals
- Någon av er eller båda har lärt sig dansa vals i skolan och vill kunna använda de kunskaperna.
Gammalvals (oftast)
- Ni vill lära er något ni kan få användning för på andra fester om ni dansar med andra. Gammalvals/Wienervals


Kort danshistoria

Valsen uppstod som pardans under 1700-talet i Tyskland och ansågs då som ytterst oanständig eftersom man dansade parvis och höll varandra i en omfamning. Dansen var banbrytande också på så vis att den var den första som dansades längs väggarna i rummet och inte på stället eller i ett särskilt mönster. Ur denna dansstil kom dansriktningen som andra danser senare anpassades till. Valsen spred sig runt Europa och blev väldigt populär, men utvecklade också många olika stilar på olika ställen. I Wien blev dansen väldigt populär på 1780-talet och under de följande årtiondena komponerades mängder av valser av bl.a. Strauss d.ä. och d.y.. Dansen kom här att få ett snabbare tempo och dansades med hela foten i golvet och med mer glidande steg än den folkliga valsen som fortfarande fanns kvar på andra håll. Från Wienervalsen utvecklades många varianter med figurer och andra steg och många äldre valsmelodier har partier med annan takt där dansarna dansade t.ex. tvåstegsvals eller liknande. I Paris blev dansen också väldigt populär och här fick den drag av menuetten och dansades ganska långsamt och mer upp på tå.

Till Sverige kom valsen i början av 1800-talet och även här utvecklades lokala variationer med nya figurer och nya steg. Det finns mängder med valsvariationer inom det som kallas gillesdanser, men grundversionen med enbart svängar åt båda hållen har hela tiden funnits kvar. Det är denna vi idag kallar gammalvals. Dansen blev omodern framåt slutet av 1800-talet, men blev populär igen efter första världskriget sedan den nya moderna valsen hade introducerats. Denna nya vals hade utvecklats i England, men dess främsta inspirationskälla ska ha varit den långsamma amerikanska bostonvalsen. Denna hade, i sin tur, utvecklats ur den gamla folkliga valsen som exporterats till USA omkring 1830. Den moderna, eller engelska, valsen (kallas även stilla vals/slow waltz) utvecklade det långsamma tempot från bostonvalsen med fler figurer, men behöll fattningen från den folkliga valsen. På så sätt blev valsen lik foxtroten i stilen och kom också att bli en stor modedans som komplement till foxtroten. Den kom också att påverka wienervalsen som lånade hållning, fattning och en del dansstil därifrån

Storbritannien var ledande när det gällde den tidiga tävlingsdansen och därför kom många av dåtidens modedanser att få en fastställd tävlingsform med överenskomna regler där under främst 1950-talet. I tävlingsdans räknas både den moderna valsen och wienervalsen till standarddanserna. Båda dessa har också amerikanska varianter som innehåller andra moment och figurer. Parallellt fortsatte de att dansas även i mindre strikta sammanhang och i Österrike har wienervalsen blivit en nationaldans som fortfarande är obligatorisk på baler och tillställningar.

Även i Sverige bjuder traditionen att dansdelen av en bal inleds med wienervals. Både den moderna valsen och wienervalsen dansas både i tävlingsform och social form, men den sociala dansen har här påverkats mycket av tävlingsformen och gjort att danserna uppfattats som svåra att lära sig. Den gamla folkliga valsen, numera kallad gammalvals, har därför aldrig riktigt ersatts av de nya valssorterna utan hela tiden dansats socialt på fester och dansbanor och ofta till svensk musik av t.ex. Evert Taube och Lasse Dahlquist. Den har påverkats något av de andra valserna i stil och fattning, men dansas mindre uppsträckt och ofta med mindre steg. Tempot ligger vanligtvis lite under det typiska för wienervalsen men kan också vara långsammare, dock aldrig så långsam som den moderna valsen. Gammalvalsen saknar det glidande sidsteget som wienervalsen har och är något mer upp på tå, vilket påminner lite om den moderna valsen, men har i övrigt samma typ av vändningar som wienervalsen. I grundversionen förekommer inga andra turer än vändning åt höger och vänster.  
Denna sida är en del av Nöjesdansakuten.
 © Nöjesdansakuten, webmaster, sidan skapad 100707 och senast uppdaterad 210912.