Nöjesdansakuten Bröllopsvals


Startsidan
Vad är bröllopsvals?
Tips & goda råd för bröllopsvalsen
Tips på valsmusik
Lär dig dansa bröllopsvals!
Lär dig själv!
Kontakt
Vanliga frågor (och svar)Foxtrot

En del brudpar väljer att dansa foxtrot i stället för vals på sitt bröllop och här är lite information för er.

Svar på vanliga frågor om foxtrotlektioner

Varför foxtrot?

De flesta som väljer foxtrot gör det för att de har valt en låt att dansa till som inte går i valstakt. Det görs ganska få valser inom populärmusiken och det är inte alltid lätt att hitta en med lagom tempo och tydlig takt. Foxtrotlåtar går i lugn fyrtakt (långsammare än bugg), är ofta tydliga och jämna i takten och finns i mängder av dem på topplistorna. Även en del bugglåtar går fint att dansa foxtrot till. Andra argument till att välja foxtrot som bröllopsdans är att den är mer användbar om man vill kunna dansa även i andra sammanhang liksom att den kan föredras för att bygga vidare på kunskaper som paret redan har.

Hur blir dansen när den dansas på ett bröllop?
Man kan i viss mån säga att foxtrot är vals i fyrtakt eftersom danserna är väldigt lika. Den största skillnaden är att vals är en mer rund dans medan foxtrot följer ett mer fyrkantigt mönster runt golvet. Med hjälp av en snygg hållning och en inledning och avslutning på dansen kommer intrycket att bli lika elegant som valsen.

Vilken dans är lättast, vals eller foxtrot?
Det är svårt att säga och beror lite på vad man själv har lättast för. Vals går snabbare att komma igång med när det gäller de enklaste grunderna eftersom stegen är lika för herre och dam, medan foxtrot har olika grundsteg. Däremot brukar foxtrot gå snabbare när vi väl kommer till vändningarna.

Vilken slags foxtrot lärs ut?
Den foxtrot jag lär ut är den sociala foxtroten, den som de flesta lär sig och som dansas på dansbanorna tillsammans med bugg. Denna dans är en utveckling och förenkling av Slowfox (International foxtrot) som numera bara är en tävlingsdans. Slowfox dansas enbart till storbandsmusik i ett visst tempo, medan social foxtrot kan dansas till nästan vilken fyrtaktsmusik som helst. Idag finns mängder med varianter på social foxtrot på dansbanorna. Det finns varianter av den sociala foxtroten också, men grunderna är i regel alltid samma. Den största skillnaden man kan se mellan foxtrotdansare på dansgolv består i stället av att det förekommer många andra slags fattningar än den klassiska. Eftersom det ofta kan vara trångt om utrymmet tas armbågarna ofta in så att det blir mer en slags kramfattning, ofta ganska lik den som förekommer i "tryckare".

Hur snabb ska foxtrotmusiken vara?
Det beror helt på hur snabbt ni känner er bekväma med att dansa. Jag börjar alltid med långsamma låtar på lektionerna och ökar sedan i tempo vartefter ni blir mer bekväma med dansen. Foxtrot har den fördelen att tempot går att halvera genom att dansa på vartannat taktslag i stället för på varje och på det viset går det att dansa foxtrot långsamt även till ganska snabba låtar. Nedan ger jag exempel både på låtar som är bra foxtrot som de är och på några som är snabbare och går att dansa antingen som de är eller med halverat tempo. De låtar jag har markerat som extra tydliga (med stjärna) i listan nedan är sådana jag har använt mig av i foxtrotkurser och de funkar bra som träningsmusik. Observera att det är svårt att hålla musiklänkarna (till youtube) uppdaterade så sök gärna efter låttitel och artist om länken inte skulle fungera.Musiktips för foxtrotdansare

Artist, titel och album bpm Kommentar Betyg
 


The Platters - Smoke gets in your eyes 14 bpm 

Westlife - You raise me up
15 bpm

Westlife - Written in the stars
16 bpm

Elvis Costello - She 
17 bpm
foxtrot eller rumba, känner inte till några andra versioner
U2 - Sweetest thing 18 bpm

Celine Dion - The power of love 18 bpm
Bryan Adams - Everything I do 18 bpm
Helena Bergström - Aldrig ska jag sluta älska dig
19 bpm

Louis Armstrong - Wonderful world 19 bpm
foxtrot, finns dock en annan vals med samma namn av Elvis Presley
Niklas Wahlgren - En droppe regn
20 bpm

James Blunt - You're beautiful
21 bpm

Craig David - Walking Away
22 bpm

Ulf Lundell - Kärleken förde oss samman 24 bpm
finns så vitt jag vet inte i någon valsversion
Westlife - Amazing
25 bpm

Perry Como - Close to you
25 bpm

Westlife - She's back
27 bpm

Frank Sinatra - Fly me to the moon 30 bpm
foxtrot, samma låt finns dock i en valsversion med Dinah Washington
Arvingarna - Hela vägen hem
31 bpm

Peter & Gordon - World without love
33 bpm

Elton John - Your Song 33 bpm
ofta efterfrågad till bröllop. Det finns en valsversion på cd:n Slow waltz
collectiondenna sida.


Denna sida är en del av Nöjesdansakuten.
 © Nöjesdansakuten, webmaster, sidan skapad 150825 och senast uppdaterad 210912.