Nöjesdansakuten Tider för privatlektioner
Privatlektioner - startsidan
Specialsida för bröllopsvals
Om dansskolan och danserna
English text


     
 Om privatlektioner i dans

Här följer svar på några vanliga frågor om privatlektioner i allmänhet och lektioner i bröllopsvals i synnerhet.

Antal privatlektioner?  Skillnaden mot att gå på danskurs? Hur långt i förväg behöver man börja?   Vad hinner vi med på en lektion?  Hur går en lektion till?    Koreografier?     Större grupper?

             
Läs mer inför första lektionen (på annan sida):
                          

Hur många lektioner behöver man?
Det beror helt på er, på vad ni vill lära er och var ni lägger ambitionsnivån. Om ni vill lära er dansa bugg för att gå ut och dansa har ni ett annat mål jämfört med om ni är nöjda med att dansa ett varv runt golvet på ert bröllop. Ska ni bara ta er ett varv runt golvet klarar ni er bra på en lektion, men vill lära er lite bättre och kanske börja i god tid innan och få hjälp med finslipning kan man komplettera med fler lektioner. För att lära sig tillräckligt mycket bugg för att gå ut och dansa skulle jag säga att det behövs minst två lektioner. Oavsett vilket anpassar jag innehållet så att ni får det viktigaste med er oavsett om ni väljer att bara ta en kort lektion eller om ni vill ha mer lärarledd träning. Det är viktigt för mig som lärare att dansen blir en positiv upplevelse just för er.


Vad är skillnaden mot att gå på danskurs?
Den stora skillnaden är att ni enbart dansar med varandra och inte måste dansa med okända. Undervisningen blir också helt anpassad till er, det tempo som passar er och inriktad på att just ni ska lära er så bra som möjligt. Det går också mycket fortare så att ni behöver färre lektioner. Om ni tycker att privatlektioner blir dyrt kan ni börja med en vanlig kurs eller en lektion, träna själva och sedan ta en lektion (till) för att snygga till er dans.


Hur långt i förväg behöver man börja?
Det beror helt på vad ni har får mål med lektionen och hur mycket ni vill och kan träna själva. Om ni vill lära er tillräckligt mycket bugg för att kunna dansa på ett 50-årskalas så räcker det säkert med en eller två lektioner ganska nära tillfället ifråga. Är målet däremot att ni ska bli så duktiga att ni vågar gå ut på dansbanor och dansa med okända så är det klokt att börja tidigare och gärna ta två lektioner med tid för egen träning emellan. Detsamma om ni vill komma ikapp en danspartner som redan kan en del (notera dock att jag inte ger lektioner till ensamma, se nedan). Samma gäller för bröllop - det beror på er ambitionsnivå. Börjar ni i god tid får ni mer tid för egen träning, men har också större risk att glömma bort en del, börjar ni nära inpå bröllopet hinner ni inte träna lika mycket, men heller inte glömma allt om ni har svårt att hinna med egen träning. Vill ni ha mer lärarledd träning kan ni boka fler och kortare lektioner och träna själva emellan. Utgå från era behov och stäm av med mig så går det säkert att hitta en bra lösning.


Vad hinner vi med på en lektion?
Det beror helt på vilken dans ni vill lära er. För wienervals och gammalvals brukar vi t.ex. hinna med grundsteg och högervändning med variationer och i foxtrot grundsteg och både höger- och vänstervändning på en lektion om knappt två timmar. Hur mycket variationer och hur mycket finslipning vi hinner med beror både på vad ni har för mål och hur snabbt ni kan gå framåt. Vill ni lära er bugg eller någon annan dans så beror det mycket på vad ni har för mål med lektionen. På en lång lektion i bugg brukar det dock gå att hinna med både grundsteg och 5-10 turer.Vill ni ta flera lektioner kan ni antingen hinna med mer variationer eller lära er i ett lugnare tempo.


Hur går en lektion till?
Vi börjar alltid enkelt med grundsteg, fattning och olika knep som gör dansen snyggare och lättare. Tempot på undervisningen styrs i hög grad av hur snabbt ni vill och klarar att gå framåt och ni bestämmer också hur mycket ni tycker är lagom att lära er. Min filosofi är att bygga upp dansen genom att börja med enkla element och sedan bygga på steg för steg tills ni hittat en nivå ni känner er nöjda med. Jag lägger mycket fokus på att framhäva det som funkar bra, att göra dansen snygg med enkla medel och att ni ska hitta en nivå som känns bra för just er. Om ni vill så testdansar vi lite till olika typer av musik och olika tempon. I slutet tar jag också upp hur man kan göra en snygg inledning och avslutning för er som ska dansa inför publik och lite allmänna tips som är bra att tänka på (se även under Tips & råd). Oavsett hur dåliga förutsättningar ni har går det alltid att åtminstone få till någon slags fuskvals som ändå är så snygg att den kan lura publiken. Just för de här enstaka lektionerna har jag mottot att det är mycket viktigare att dansen är så snygg att den imponerar på publiken än att den tekniskt korrekt.


Koreografier?
Många dansskolor lär ut koreografier som brudparet ska dansa, men jag vill hellre lägga fokus på dansen och få er att känna er trygga på dansgolvet så att ni kan slappna av och ha roligt medan ni dansar. Utöver inledningen har jag heller ingen koreografi som jag lär ut. Har ni idéer om koreografiska inslag ni vill göra eller en färdig koreografi, t.ex. en särskild inledning, övergång till annan dans, särskilda steg eller liknande så kan jag hjälpa er att få det snyggt, men räkna med att ni behöver träna mer om ni vill ha med något sådant här. Jag tycker det är bättre att hålla det enkelt och göra det snyggt än att krångla till det och bli stressad över det, så lägg en lagom ambitionsnivå för er själva! En möjlighet är att ni går till mig för grunderna i dansen och sedan bokar en lektion på en större dansskola när ni börjar känna er trygga med grunderna. De har större lokaler och mer erfarenhet av att jobba med koreografier.


Ges lektioner för större grupper?
Jag ger normalt endast lektioner för par eller mindre grupper om t.ex. två par. Tidigare har jag haft både möhippor och svensexor och en del andra större sällskap, men det är mycket mer krävande och därför gör jag det nu bara undantagsvis (dvs. du kan alltid fråga). Skulle det bli aktuellt får ni pris vid förfrågan.

Observera att jag heller inte tar emot ensamma personer. Om du är ensam och vill lära dig, försök få med dig en kompis som du kan dansa med på lektionen. Detta beror på att det blir för svårt för mig att både dansa med dig och kolla att du gör rätt samtidigt.   
Denna sida är en del av Nöjesdansakuten.
 © Nöjesdansakuten, webmaster, sidan skapad 160112 och senast uppdaterad 240116.