Nöjesdansakuten Bröllopsvals


Startsidan
Vad är bröllopsvals?
Tips & goda råd för bröllopsvalsen
Tips på valsmusik
Lär dig dansa bröllopsvals!
Lär dig själv!
Kontakt
Vanliga frågor (och svar)

Att välja valsmusik

För att bröllopvalsen ska bli riktigt lyckad krävs det inte bara danskunskaper utan också en bra valslåt som ni klarar att dansa till och som känns bra för er. Att hitta en bra sådan är dock inte helt enkelt, särskilt om man inte har dansat så länge och vet vad man ska lyssna efter. Dessutom är det inte så jättelätt att hitta bra valslåtar i det enorma musikutbud som finns. Därför har jag lagt upp en del information och musiktips här som ni kan ha nytta av. Det finns också en sida med musiktips för dig som hellre vill dansa foxtrot på bröllopet.Övergripande information om denna sida med undersidor

Här har jag samlat både en del goda råd om vad man ska tänka på när man väljer låt och alla valser jag har hittat som kan tänkas fungera åtminstone någorlunda till en bröllopsvals. Det är ganska många av valserna som kanske inte passar så bra till bröllop textmässigt, men jag tar med alla för att underlätta för er som har särskilda önskemål och tycker att t.ex. genre eller artist är viktigare än att texten är riktigt bröllopsaktig. Här kan du också hitta bra valser att träna till. De flesta andra dansskolor lägger inte ut så många förslag på bra valser, men jag tycker det är viktigt att paret som ska lära sig dansa även kan förbereda sig på vilken typ av vals de vill dansa till, och om de vill hålla sig till någon särskild stil. Det är också väldigt bra att enkelt kunna hitta bra valser att träna till.

Alla valserna är samlade i en lista efter hastighetsordning med länkar till Youtube i de fall där låtarna finns där. För de som saknas där finns i de flesta fall hänvisning till CD-skiva. En del av låtarna finns också i spellistor på Spotify. Säg gärna till mig om ni hittar någon länk som inte längre fungerar så kan jag ändra eller ta bort den! Säg också gärna till om du känner till någon bra vals som saknas i min lista så kan andra få nytta att bli tipsade om den! För att förenkla är de tydligaste och de mest bröllopsaktiga valserna utmärkta i listan och det finns också en separat lista med bra valser för träning. Dessutom finns en ytterligare en lista där de flesta av låtarna också har ordnats efter genre så att ni som t.ex. vill ha en hårdrocksvals ska kunna hitta en sådan utan att leta igenom den långa listan.

På ytterligare en separat sida har jag också samlat de låtar som varit mest populära bland de par som tagit privatlektioner, som lite inspiration för er som precis börjat titta på det här med musik. En del par har ett band som ska spela till bröllopsvalsen och kan inte förbereda sig på samma sätt, men er råder jag att kolla med bandet i god tid vilka valser de kan och se om ni kan hitta någon version av dessa att träna till. Försök gärna också hitta ett ungefärligt tempo som passar er så kan ni be bandet spela i ungefär det tempot. Tänk på att musiker ofta räknar taktslag snarare än takter så då blir en vals på 30 takter per minut (bpm) ca 90 taktslag, så ni är ense om tempot...

Det finns också en sida som innehåller tips på CD-skivor med bröllopsmusik och bra valser och en med tips på musiklistor på nätet.

Om ni har en bra låt, men är osäkra på om den är vals och den funkar att dansa till - skriv gärna till mig och fråga! Jag lyssnar igenom den, räknar ut hur snabb den är och ger ett omdöme!


Denna sida är en del av Nöjesdansakuten.
 © Nöjesdansakuten, webmaster, sidan skapad 100703 och senast uppdaterad 210912.
Bookmark and Share