NöjesdansakutenBröllopsvals


Startsidan
Vad är bröllopsvals?
Tips & goda råd för bröllopsvalsen
Tips på valsmusik
Lär dig dansa bröllopsvals!
Lär dig själv!
Kontakt
Vanliga frågor (och svar)


Vanliga frågor (och svar)
Vanliga frågor med svar

Här har jag samlat några av de vanligaste frågorna med svar så att du som undrar och inte hittar den information du söker kan få hjälp även här. Fler frågor och svar kommer att läggas ut efterhand. Bläddra nedan eller klicka på rubrikerna överst för att hitta.Fråga: Hur många lektioner brukar man behöva ta om man är nybörjare?

Svar: Det beror lite på hur mycket ni vill hinna lära er och hur mycket ni klarar att träna själva. Generellt kan man säga att de allra flesta klarar sig utmärkt på det man hinner med på två lektioner à en timme och trekvart. En del klarar sig bra på en lektion medan andra föredrar att ta kortare och fler lektioner eller komplettera de två lektionerna ovan med en timmes finslipning. Det är sällan någon tar mer än tre lektioner i vals. Om ni tar första lektionen i mycket god tid inför bröllopet (flera månader innan) så rekommenderas att ni tar en lektion till lite närmare bröllopet.Fråga: Vi vill göra en bröllopsdans där valsen går in i en annan dans efter en stund, med rörelser från t.ex. Dirty Dancing. Kan du hjälpa oss med det?

Svar: Nja. Jag lär inte ut några koreografier men jag kan hjälpa er med finslipning och träning om ni redan har en. Jag fokuserar på att ni ska känna er trygga med valsen på dansgolvet så att den fungerar. Det är krävande att dessutom lära sig en koreografi och min erfarenhet är att det krävs mycket träning för att en sådan ska bli riktigt snygg. I stället hjälper jag till med en inledning och en avslutning till valsen för att rama in det hela lite.Fråga: Vi vill även lära oss någon mer dans (t.ex. bugg och/eller foxtrot). Kan du ge oss en lektion i veckan under ett par månader?

Svar: Jag lär gärna ut andra danser än vals, men det är svårt att boka så många lektioner i den lokal jag har. Om ni har tillgång till en egen lokal eller plats hemma så kanske jag kan komma hem till er en gång i veckan för lektioner, men jag kan inte boka upp så många lektioner i den lokal jag har tillgång till på Chalmers. Mitt råd är att ni börjar med att boka in en eller två lektioner och sen kan vi diskutera fortsättningen när ni kommit igång.Fråga: Har du något slags paketpris eller får vi rabatt om vi bokar in många lektioner?

Svar: Nej, men det är billigare att boka in långa lektioner än korta och det finns även möjligheter att delta i den kurser jag ordnar och lära sig grunderna där för att sedan ev. komplettera med en privatlektion. Skulle det dock bli så att ni tar fler än 4-5 lektioner ska jag ordna någon slags rabatt.Fråga: Vi har ont om pengar och vill lära oss på billigast möjliga sätt. Hur kan vi gå till väga då?

Svar: Då ska ni komma på de kurser jag ordnar på Chalmers där jag lär ut grunderna i antingen wienervals eller gammalvals. Modern vals ska ni inte lära er om ni inte vet att ni har möjlighet att träna mycket eftersom den är svårare. Att delta i en kurs är alltid billigare än att ta privatlektioner och då och då förekommer att jag ger intensivkurser i vals för par där ni dessutom slipper byta partner. Ni kan sedan komplettera med en privatlektion om ni känner att ni behöver det. Ni kan också ta hjälp av instruktionsvideor som finns på nätet, t.ex. på youtube. Det finns några exempel under sidan om olika valser. Ytterligare ett alternativ är att ni tar hjälp av min sida Vals för dummies och tränar själva.Fråga: Vi har en skiva med Strauss-valser. Kan vi ta en vals därifrån och dansa till på bröllopet?

Svar: Nej, inte om ni inte är väldigt skickliga. Sådana skivor är inspelade för konserter och är oftast mycket svåra att dansa till. Det kan vara svårt att höra takten, tempot kan växla och ofta är de väldigt snabba. Köp hellre en skiva med musik för dans eller en skiva med musik för bröllop. Exempel på sådana med lista över valser på skivorna finns här.
Om ni har en låt som ni tror är vals och som saknas i min lista kan ni läsa om vad som är bra att tänka på när det gäller valstakt så ni lättare kan hitta en bra låt.Fråga: Vi vill dansa till Ulf Lundells "Kärleken förde oss samman" eller Elton Johns "Your song", kan vi göra det?

Svar: Nej, båda låtarna går i fyrtakt och passar bäst till foxtrot. Den senare låten finns dock i valsversion på cd-skivor med valsmusik för tävlingsdans och kan hittas på nätet. Den låt ni väljer att dansa vals till måste gå i tretakt, inte vara för snabb för att ni ska kunna hänga med och det är viktigt att ni båda kan höra takten i den. Se musiktips här.Fråga: Jag är bjuden på bröllop och vill lära mig att dansa lite så jag vågar mig upp på dansgolvet. Kan du hjälpa mig?

Svar: Jag ger endast lektioner åt par, inte åt ensamma personer. Om du hittar en danspartner att ta med dig på lektionen så går det bra. Jag kan annars höra med någon av mina medhjälpare på kurserna om de kan tänka sig att hjälpa dig.
Denna sida är en del av Nöjesdansakuten, se mer om dansskolan och om de öppna kurserna.
 © Nöjesdansakuten, webmaster, sidan skapad 110111 och senast uppdaterad 120528