NöjesdansakutenBröllopsvals


Startsidan
Vad är bröllopsvals?
Tips & goda råd för bröllopsvalsen
Tips på valsmusik
Lär dig dansa bröllopsvals!
Lär dig själv!
Kontakt
Vanliga frågor (och svar)VALS FÖR DUMMIES

Eller - lär dig dansa som en kunglighet!

Har du två vänsterfötter och inte en susning om vad takt är för något? Är det lika illa med din partner? Vill du inte lära dig dansa vals men känner att du måste? Eller är du bara väldigt sent ute och hinner inte ta någon lektion?

På den här sidan lär jag ut några enkla knep man kan ta till för att i alla fall klara sig hjälpligt runt golvet och som är så enkla att man inte behöver ta några lektioner för att klara dem. Du kan också testa detta innan du tar en lektion för att ta reda på om du skulle klara en lite mer avancerad lektion än detta! Nedan går jag igenom några enkla grunder i s.k. "fuskvals" (förenklad gammalvals) och några nivåer kan utelämnas om så önskas.

Fler tips för att lära sig själv
Vals för "dummies" i 10 enkla steg


1. Valstakt
Sätt på en låt med tydlig valstakt, t.ex. Notis Mavroudis - Wedding waltz (54 bpm). Kan du höra taktdelarna? 1-2-3-1-2-3 osv? Ettan är mer markerad och två och tre mindre markerade. Lyssna efter vilket instrument som markera takten. Går det för fort? Testa den här i stället: Henry Mancini - Love theme from Romeo and Juliet (28 bpm). Försök nu lyfta fötterna på varje etta, dvs. 1 - lyft höger och sätt ned igen, vila på 2-3, 1- lyft vänster och sätt ned igen och vila på 2-3. Det kanske krävs lite träning innan takten och fötterna är överens, men börja med att bara lyssna om det är svårt.Är det helt omöjligt att höra takten kanske ni ska välja en låt som ingen annan heller hör takten i...(då hör ju ingen att ni gör fel heller!). Testa annars gärna de låtar i musiklistan som är markerade som tydliga!

2. Gå i takt
Stäng av musiken och bara räkna 1-2-3 när du gör följande:
Börja med fötterna ihop och flytta höger fot i sidled en bit ut åt sidan och sätt ned på 1. Dra med vänsterfoten men sätt inte ned den. Vila 2-3.
Flytta vänster fot i sidled utåt vänster sida och sätt ned på 1. Dra med högerfoten men sätt inte ned den.Vila 2-3. Upprepa några gånger. Testa med musik!

3. Valssteg - gå på alla taktdelarna
Detta steg kan utelämnas om det känns för svårt. Nu ska vi gå på alla taktdelarna. Fortfarande en och en utan att hålla i varandra.
Börja med fötterna ihop och flytta höger ut i sidan på 1 som vi gjorde ovan. Dra med vänsterfoten och sätt ned jämte högerfoten på 2. Lyft högerfoten och sätt ned den igen på samma ställe på 3. Du har nu vänster fot ledig.
Ta ett sidsteg med vänster som vi gjorde ovan på 1. Dra med högerfoten och sätt ned den jämte vänsterfoten på 3. Lyft vänsterfoten och sätt ned på samma ställe på 3. Du har nu höger fot ledig och kan börja om från början igen med sidsteg till höger. Öva utan musik först.

4. Nu ska vi rotera lite också!
Nästa gång du tar ett sidsteg med höger på 1 ska du inte sätta ned foten parallellt med vänster utan lite bakom där du satte den förut, dvs. ta ett steg utåt sidan och lite grann bakåt (kanske en decimeter är lagom att börja med).
Du går alltså sidsteg med höger åt höger sida och lite bakåt, vila på 2-3 eller sätt ned vänster intill på 2 och lyft och sätt ned höger på 3.
När du sedan går åt sidan med vänster sätter du ner den lite framför där du skulle ha satt ner den annars. Fortsätt med att vila på 2-3 eller att sätta ned höger intill på 2 och lyfta och sätta ned vänster på 3. Du går alltså lite bakåt med höger fot och lite framåt med vänster fot. På detta sätt kommer du att rotera långsamt runt din högra axel.

5. Överkurs! Öka rotationen.
Testa att flytta foten mer bakåt respektive framåt varje gång du tar ett sidsteg så att rotationen ökar. Testa att variera mellan att rotera bara lite och rotera lite mer.


6. Förflytta dig runt i rummet också (kan hoppas över om tiden inte räcker!)
Dansriktningen är alltid motsols runt rummet. Börja med att kolla vilket håll det blir i det rum du befinner dig.
Enklaste sättet att förflytta sig i rummet är att du tar ett längre sidsteg varje gång sidsteget tas åt det håll du är på väg. Anta t.ex. att du står med vänster sida i dansriktningen och tittar mot väggen eller ut från golvet och nästa steg är ett sidsteg till vänster. Förläng då det sidsteget lite så att du förflyttar dig i dansriktningen. När det är dags för nästa sidsteg - åt höger - gör du det lite kortare. På så sätt kommer du att förflytta dig i en liten cirkel på golvet.

7. Dansa tillsammans! Ja, just det, du skulle ju inte dansa ensam...
Börja med att kolla så att båda kan sina egna steg. För att det hela ska fungera måste ni börja på olika fötter så om en börjar med sidsteg med höger fot måste den andra börja med sidsteg med vänster fot. Bestäm vilka fötter ni ska börja på. Enklast är om den som för börjar med höger fot och börjar med att titta framåt i dansriktningen.
Ta en fattning som känns bra. Vanligtvis håller herren höger hand på damens skulderblad på hennes rygg medan damen vilar sin vänster hand på herrens axel. Damens högerhand läggs i herrens vänsterhand och de knäppta händerna hålls upp i en bekväm höjd. Försök att hålla armarna stilla hela tiden medan ni dansar! Armarna rör sig förstås när kroppen rör sig, men inte på egen hand så att säga. Se också till att stå så att bådas högerfot pekar mellan den andres fötter. På så sätt minskar risken att gå på varandra...
Och en sak till: bestäm vem som för! Det spelar inte så stor roll vem (även om det brukar vara killen som ska föra), men det är viktigt att bara en i taget för! Den som för ska vara bestämd och planera ett steg i förväg. Den som följer ska följa med, men inte försöka ta över för att "hjälpa till".

8. Testa tillsammans
Så, då har vi löst fattningen och fötterna! Testa nu att dansa tillsammans utan musik först. Det brukar kännas konstigt i början och förningen kan vara lite knepig, men träna en stund så går det säkert bättre. Testa till musik och börja med en långsam låt om det är lättare. Om det är lättare kan ni hjälpas åt att räkna takten till låten. Försök ta er runt i en liten cirkel på golvet med stegen vi gått igenom. Om ni kommer av er: bara stanna och börja om igen. Gör inget väsen av det så kommer förhoppningsvis ingen att märka något... Bestäm från början vilka fötter ni ska börja på om ni måste börja om så ni är överens.

9. Lägg till en snygg inledning och avslutning.
Ett förslag på inledning: gå tillsammans in på dansgolvet, sida vid sida och hand i hand (herren håller damen i höger hand). Gå i dansriktningen (se lektion 6 ovan) kanske ett halvt varv runt golvet, och ställ sedan upp och börja dansa. Eller ta efter videoklippet nedan (fast då ska ni vara i takt...).
Ett förslag på avslutning: lyft herrens höger hand och damens vänster hand och snurra damen ut under de lyfta armarna. Tacka varandra/publiken med en liten bockning/nigning. Avsluta med kram och puss!

10. Om allt går fel ändå...
Le som sjutton så kommer ingen att titta på dina fötter.... :-)

Vill du se hur den här dansen kan se ut? Ta en titt på videoklippet nedanför!
Blev du sugen på att lära dig mer? Ta gärna en titt på videoklippen på gammalvals och wienervals (följ länkarna) och hör av dig till mig om du har frågor eller vill boka in en lektion!

        
                                     
Denna sida är en del av Nöjesdansakuten, se mer om dansskolan och om de öppna kurserna.
 © Nöjesdansakuten, webmaster, sidan skapad 100704 och senast uppdaterad 120529