Nöjesdansakuten Bröllopsvals


Startsidan
Vad är bröllopsvals?
Tips & goda råd för bröllopsvalsen
Tips på valsmusik
Lär dig dansa bröllopsvals!
Lär dig själv!
Kontakt
Vanliga frågor (och svar)
VAD ÄR BRÖLLOPSVALS? OLIKA SORTERS VALS VAL AV VALS


Vad är bröllopsvals?


Bröllopsvals är den vals som brudparet dansar på bröllopet, som inledning på den allmänna dansen. Ibland dansar bara brudparet och ibland inleder de dansen och alla andra kan gå upp efter en stund. De första som går upp och dansar efter brudparet brukar vara deras respektive föräldrar och det är brukligt att brudparet också dansar någon dans med sina och varandras föräldrar.

Bröllopsvals är ingen egen danssort, som man skulle kunna tro, och därför kan den vals som dansas skilja sig en hel del från bröllop till bröllop. Den klassiska bröllopsvalsen är wienervals och det är den som de flesta dansskolor lär ut. Många har dock lärt sig gammalvals i skolan och då kan det vara enklare att fortsätta med det. Modern vals förekommer inte så ofta som bröllospsvals eftersom den är svårare att lära sig trots att den är långsammare. Utanför tävlingssammanhang fungerar både gammalvals och wienervals oftast utmärkt att dansa till långsammare musik.

Här kan du läsa mer om de olika sorters vals som finns i Sverige och se videoklipp på dem.

Jag brukar lära ut enkel wienervals eller gammalvals beroende på vad paret kan, vilken musik de vill ha och vilken stil som passar. Dessa två valssorter har samma typer av svängar, men skiljer sig åt i grundsteget och i stilen. Gammalvals är mer gungigt, eller "skumpigt", och glatt medan wienervals är mer glidande och elegant.

De flesta som lärt sig dansa i skolan har lärt sig gammalvals, men många väljer ändå att dansa wienervals till bröllopet för att det är lättare att få en mer elegant känsla i. Beroende på vilken slags musik ni vill dansa till kan det också hända att den ena eller andra sorten passar bättre. Till en typisk gammalvals som t.ex. Sjösala vals passar det t.ex. bäst med gammalvals, medan wienervals är bättre till en vals som är klassisk i stilen (se listan över musik uppdelad efter genre).Fler tips på hur du ska välja finns här. Jag lägger fokus på att paret ska känna sig trygga på dansgolvet och kunna dansa avslappnat utan att vara rädda för att komma av sig och  tar upp en del knep för att få dansen att se bättre ut än den är och att göra ett snyggt intryck!


Denna sida är en del av Nöjesdansakuten, se mer om dansskolan och om de öppna kurserna.
 © Nöjesdansakuten, webmaster, sidan skapad 100630 och senast uppdaterad 180103